Właściwości i kosmetyczne wykorzystanie oleju konopnego oraz kannabidiolu

Niezwykłe właściwości oleju konopnego i kannabidiolu zostały szybko odkryte i docenione przez branżę kosmetyczną. W artykule przedstawiamy charakterystykę i możliwe zastosowania tych składników.

Konopia siewna (Cannabis sativa L.) jest rośliną od setek lat wykorzystywaną w medycynie, włókiennictwie oraz jako pożywienie. Znalazła również zastosowanie w kosmetykach, gdzie najpowszechniej wykorzystywany jest olej konopny oraz zyskujący coraz większą popularność Kannabidiol (CBD).

Właściwości i kosmetyczne wykorzystanie oleju konopnego oraz kannabidiolu

Właściwości i wykorzystanie kannabidiolu i w kosmetyce

Konopie Cannabis sativa L. są bogate w ponad 500 różnych związków, między innymi około 60 kannabinoidów oraz przeszło 140 terpenów. Kannabinoidy są lipofilowymi związkami organicznymi, do których zaliczamy między innymi tetrahydroksykannabinol (THC) wykazujący najsilniejsze działanie psychoaktywne, a także cieszący się coraz większym zainteresowaniem w kosmetyce kannabidiol (CBD). Nie wykazuje on działania psychoaktywnego, natomiast posiada wiele dobroczynnych dla skóry właściwości, spośród których wyróżniamy działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwpadaczkowe,
  • przeciwwymiotne,
  • przeciwlękowe.

Na rynku kosmetycznym CBD zyskało duże uznanie ze względu na swoje przeciwzapalne, regulujące wydzielanie sebum oraz antyoksydacyjne właściwości. Bywa również dodawany do oleju konopnego w celu wzbogacenia jego składu. Liczne badania naukowe, prowadzone w kierunku oceny przeciwzapalnego działania kannabidiolu potwierdzają jego pozytywny wpływ na komórki gruczołów łojowych ludzkiej skóry. Działanie to opiera się na hamowaniu wzrostu stężenia cytokinin, które są odpowiedzialne za stan zapalny, a także spowalnianiu wzrostu komórek łojowych skóry oraz normalizowaniu nadmiernej i nieprawidłowej produkcji lipidów znajdujących się w sebum, co może prowadzić do rozwoju trądziku. Udowodniono również pozytywny wpływ CBD na łagodzenie objawów, takich jak ból oraz stan zapalny przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Potwierdzone są również antybakteryjne właściwości CBD. Badania przeprowadzone na bakteriach szczepu Staphylococcus aureus wykazały, że jest jednym z kannabinoidów wykazujących najsilniejsze właściwości hamujące wzrost bakterii.

Kolejną korzystną cechą CBD są właściwości przeciwutleniające. Dzięki obecności pierścienia fenolowego w strukturze tego związku kannabidiol przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników poprzez przerywanie reakcji łańcuchowych, prowadzących do ich powstawania, przekształcając je w mniej reaktywne formy lub wychwytując i wiążąc. Powstają też pierwsze badania potwierdzające cytoochronne właściwości CBD, przeciwko zmianom wywołanym przez promieniowanie UV. Kannabidiol zapobiega degradacji kolagenu pod wpływem promieniowania UV oraz chroni przed uszkodzeniami macierzy wewnątrzkomórkowej, oraz białek strukturalnych, znajdujących się w skórze. Wszystkie powyższe właściwości sprawiają, że wykorzystanie kannabidolu jest tak powszechne.

Właściwości i wykorzystanie oleju konopnego w kosmetyce

W przemyśle kosmetycznym bardzo powszechne jest także wykorzystanie oleju konopnego. Pozyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno nasion konopi siewnej (Cannabis sativa L.). Ma płynną konsystencję, zielony lub brunatno-zielony kolor oraz charakterystyczny, orzechowy, gorzki smak. Olej konopny ceniony jest w kosmetyce, ponieważ posiada bardzo bogaty skład. Zawiera około 81% NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), głównie kwas linolowy (omega-6) – 58%, kwas α-linolenowy (omega-3) – 19% oraz kwas γ-linolenowy (omega-6) – 4%. Kwasy te nie są syntetyzowane przez ludzki organizm, ale są niezbędne do jego prawidłowego działania, stąd konieczność dostarczania ich z zewnątrz. W oleju konopnym kwasy NNKT występują w odpowiednim stosunku, który gwarantuje równowagę pomiędzy kwasami omega-6 i omega-3. Stosunek ten jest bardzo ważny, ponieważ kwasy omega-6 mają działanie prozapalne, natomiast omega-3 przeciwzapalne.

Duża zawartość NNKT w oleju konopnym wpływa korzystnie na regulację wydzielania sebum. Olej konopny nie jest komedogenny, co oznacza, że nie powoduje zatykania porów, ponadto zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych. Olej konopny należy do olei schnących, przez co nie pozostawia na skórze tłustej warstwy, szybko się wchłania oraz zapobiega transepidermalnej ucieczce wody (TEWL), utrzymując odpowiednie nawilżenie skóry.

W skład oleju konopnego wchodzą także: witaminy A, E i K, fitosterole, fosfolipidy, chlorofil oraz minerały: potas, sód, wapń, cynk, fosfor, magnez, miedź oraz żelazo. Witamina A wpływa na redukcję zmian trądzikowych, natomiast zawarta w oleju witamina E działa z nią synergiczne, wychwytując wolne rodniki (działanie antyoksydacyjne), zwiększając elastyczność skóry, zapobiegając powstawaniu zmarszczek oraz intensywnie odżywiając.

Podsumowanie

Połączenie i wykorzystanie CBD (kannabidiolu) oraz oleju konopnego to innowacyjna kombinacja składników działających synergicznie. Olej konopny jest doskonałym nośnikiem dla kannabidiolu, ale jednocześnie sam posiada szereg korzystnych dla skóry właściwości. W kosmetykach Over Cosmetics zawarty jest olejek CBD 1%, dla którego nośnikiem jest olej konopny.

Nasz sklep internetowy z kosmetykami oferuje artykuły wykorzystujące właściwości kannabidiolu i oleju konopnego i kannabidiolu, a także produkty zawierające wodę termalną i inne naturalne składniki. Znajdziesz tu między innymi kosmetyki do pielęgnacji twarzy, w tym kremy do twarzy czy kosmetyki do rąk, takie jak mydła w płynie i kremy do rąk.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl