Wykorzystanie d-pantenolu w przemyśle kosmetycznym

W ciągu ostatnich lat na rynku kosmetycznym coraz większą popularnością cieszą się kosmetyki, w których składzie znajduje się d-pantenol. Jego wysoki potencjał wykorzystania i różnorodne właściwości sprawiają, że firmy kosmetyczne chętnie opracowują coraz to nowsze receptury na kosmetyki oparte na tym komponencie. W poniższym tekście poznamy produkty z d-pantenolem. Dowiemy się co to za związek i dlaczego na rynku pojawia się coraz więcej kosmetyków z jego dodatkiem, a także, w jaki sposób wpływa on na kondycję naszej skóry?

Wykorzystanie d-pantenolu w przemyśle kosmetycznym

Czym jest pantenol?

D-pantenol jest to prawoskrętna forma pantenolu, która wykazuje największą aktywność biologiczną. Substancja ta, inaczej zwana jest prowitaminą B5. Występuje ona naturalnie w naszej skórze, włosach czy też paznokciach oraz jest niezbędna do ich wzrostu i regeneracji. Związek ten odgrywa bardzo ważną rolę w procesach metabolicznych. Po zastosowaniu miejscowo pantenol przekształca się w kwas pantotenowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nabłonka. Stosowany na rany i zadrapania, chroni skórę przed atakiem bakterii i drobnych pasożytów.

Pantenol wykorzystywany jest szeroko w przemyśle kosmetycznym i należy do grupy związków, mającej zdolność wiązania wody w skórze, jednocześnie zapobiegając jej utracie. D-pantenol wykorzystywany w kosmetyce, ma postać lepkiej, transparentnej, bezbarwnej cieczy. W produkcji kosmetyków najczęściej używany jest w stężeniu 1-5%. Substancja ta jest łatwo rozpuszczalna w wodzie, a także odporna na podgrzewanie. Zachowuje swoją stabilność w zakresie pH 3-8.

Właściwości d- pantenolu

D-pantenol wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym zarówno w kosmetykach do skóry, jak i do włosów. Dzięki wysokiemu powinowactwu do białka budującego włosy — keratyny, łatwo wnika w głąb włosa. Regeneruje i wygładza włosy, zapewniając im optymalny poziom nawilżenia. Przyspiesza wzrost włosów, a także zapobiega rozdwajaniu się końcówek. D-pantenol przywraca włosom połysk, ułatwia ich rozczesywanie oraz skutecznie przeciwdziała wypadaniu.

Prowitamina B5 w przemyśle kosmetycznym wykorzystywana jest również do produkcji kremów oraz balsamów nawilżających skórę. Jej właściwości hydrofilowe oraz niewielkie rozmiary cząsteczki sprawiają, że łatwo wnika w głąb skóry, gwarantując jej ochronę i nawilżenie. D-pantenol stosowany jest w kremach, piankach i sprayach do użytku po opalaniu. Łagodzi on podrażnienia i zaczerwienienia spowodowane kontaktem z promieniowaniem UV, a także nawilża i zmiękcza skórę. Stosowany jest również w leczeniu blizn. Związek ten stymuluje tworzenie nowego naskórka w miejscach uszkodzeń, a więc przyspiesza gojenie się ran. Pobudza także wzrost oraz odnowę komórek. Wzmacnia warstwę ochronną skóry oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. D-pantenol jest szeroko stosowany w kremach do twarzy, gdyż wykazuje działanie antybakteryjne i nie powoduje powstawania zaskórników. Nie uczula ani nie podrażnia skóry.

Kiedy warto sięgnąć po produkty z dodatkiem d-pantenolu?

Jesienią i zimą nasza skóra wystawiona jest na działanie wiatru i mrozu, natomiast latem mamy do czynienia z nadmierną ekspozycją na promienie słoneczne. Dlatego też, bez względu na porę roku musimy zadbać o jej odpowiednią ochronę i nawilżenie. W przypadku nadmiernej suchości oraz skłonności do łuszczenia się skóry świetnie sprawdzą się kremy i balsamy właśnie z dodatkiem d-pantenolu. Trwale nawilżają i zmiękczają skórę, dostając się w jej głąb. Korzystnie wpłyną także na skórę podatną na powstawanie zaskórników. Over Cosmetics w swojej ofercie posiada Krem do rąk z dodatkiem 5% d-pantenolu, który nawilża i chroni skórę dłoni i okolice paznokci.

Produkty z d-pantenolem sprawdzą się rewelacyjnie u osób, które mają skłonności do zadrapań i mikrouszkodzeń naskórka. Zastosowanie kremu czy sprayu z d-pantenolem sprawi, że skóra szybciej będzie się regenerować, a rany się zagoją.

Warto, aby w bagażu każdego podróżnika znalazł się kosmetyk z dodatkiem d-pantenolu, gdyż w ekspresowym tempie działa on kojąco na poparzoną promieniami słonecznymi skórę. Dzięki temu składnikowi możemy złagodzić oparzenia słoneczne, a opalona skóra będzie nawilżona i chroniona przed słońcem. W ofercie Over Cosmetics znajdziemy również Mleczko z d-pantenolem, które w składzie zawiera aż 10% d-pantenolu. Cechą wyróżniającą ten produkt jest to, że ma on formę emulsji, dzięki czemu nie musimy go rozsmarowywać do prawidłowego wchłonięcia.

Wiele firm oferuje rozmaite kosmetyki do włosów i paznokci, wykorzystując szerokie zastosowanie d-pantenolu. Zalecane są one osobom, które mają predyspozycje do łamliwości i uszkodzeń w płytce paznokcia. Substancja ta sprawia, że paznokcie stają się mocne i szybciej się regenerują. Natomiast odżywki i szampony, sprawdzą się dla osób ze skłonnościami do suchości włosów i rozdwajania się końcówek. D-panthenol ułatwia rozczesywanie włosów, sprawia, że stają się one mocne i odżywione.

Podsumowanie

Właściwości d-pantenolu sprawiają, że jest on szeroko wykorzystywanym związkiem w przemyśle kosmetycznym jako surowiec biologicznie czynny i bardzo dobrze odżywiający włosy czy skórę. Nasza firma wykorzystuje go w produkcji Kremu do rąk z d-pantenolem oraz Mleczka z d-pantenolem. W planach jest także opracowanie receptury na serum z kwasem hialuronowym i d-pantenolem. Dzięki swojemu szerokiemu wachlarzowi właściwości d-pantenol jest coraz chętniej wykorzystywany przez producentów kosmetyków.

Nasz sklep internetowy z kosmetykami oferuje także produkty i innymi składnikami naturalnymi, takimi jak woda termalna czy olejki konopne. Kupisz tu między innymi kosmetyki do rąk, w tym mydła wpłynie i kremy do rąk czy kosmetyki do twarzy. Zapraszamy Cię na wirtualne zakupy!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl